Top

Er det helt usannsynlig at Gud finnes? Nei, snarere tvert i mot. Det finnes ting ved verden vi lever i, som faktisk peker i retning av at han finnes. Sist gang snakket vi om at alle ting kommer fra et sted og at det betyr at universet også må ha kommet fra et sted. Den beste forklaringen på det er Gud. Nå skal vi se på et nytt argument for Guds eksistens.

I våre dager har de fleste en mobiltelefon. Det finnes et stort utvalg av mobiler fra de fineste, til de raskeste, til de som er enklest å bruke. Hva om en venn av deg fortalte at hans mobiltelefon var helt spesiell fordi den ikke var laget på en fabrikk. Den var ikke laget i det hele tatt, den hadde bare blitt til. Han hadde stått og sett på en brann i et lagerhus tidligere i uken, og da en gasstank tok fyr hadde eksplosjonen ført til at varene på lageret hadde smeltet sammen og en del av dette hadde blitt slynget ut av lageret og landet i hånda hans. Da han kikket på den sammensmeltede klumpen, så han at det så akkurat ut som en touchtelefon. Han trykket på det som så ut til å være på-knappen og jammen gikk ikke telefonen på. Tilfeldighetene hadde gjort at det stod «LG» på den og at det hadde dannet seg et SIM-kort inni som hadde kontakt med mobilnettet. Mobilen fungerte perfekt og man kunne laste ned app’er som på en vanlig mobil. Hvorfor hadde du ikke trodd på den historien? For det første fordi den er så usannsynlig. Sjansen for at noen sånt kunne skjedd er null. Og for det andre fordi alt tyder på at noen har laget mobilen. Du ser på den at det står intelligens bak.

Når vi ser på verden er det mange ting som er så avanserte og har så tydelige hensikter at det er naturlig å trekke samme konklusjon: det må stå en intelligens bak. Alle deler av min kropp er designet på en sånn måte at alt har en funksjon og alt er nødvendig. I naturen ser vi en fantastisk balanse i det enorme mangfoldet av dyr og planter som finnes. Alle deler har en funksjon og en hensikt og alle er avhengige av hverandre. Kan dette bare være en tilfeldighet?

Mange vitenskapsmenn i dag svarer ja på dette spørsmålet og henviser til evolusjonsteorien. Ting ser «designet» ut, for hvis de ikke hadde vært tilpasset til omgivelsene sine hadde de rett og slett ikke overlevd. Opplevelsen av design er en illusjon, hevder de. Nå finnes det mange ting å si om evolusjonsteorien som vi ikke har plass til her, men vi kan si at det ikke er så lett for den å forklare hvordan livet kan ha oppstått ved en tilfeldighet eller hvordan 600 000 A4-sider med DNA-informasjon har har kommet ut av ingenting.

Uansett er det ikke bare livet på jorden som viser tegn på design, selve universet gjør det også! For eksempel har vitenskapen funnet ut at eksplosjonen som universet ble til fra var akkurat sterk nok til å hindre at universet bare trakk seg sammen igjen, og ikke så stor at universet blåste seg ut i en evig tåke med partikler. Og marginen for å få det rett var ikke stor! På samme måte er f. eks. tyngdekraften og andre krefter i universet akkurat der de skal være for at universet skal eksistere og liv skal være mulig. Her ville også litt andre verdier gjort liv i universet umulig. Faktisk er det så mange ting som er perfekt tilpasset for liv i vårt univers at noen har sammenlignet det med å skyte med pil og bue og treffe blink på andre siden av universet. Alt dette tyder på at et intelligent vesen står bak, og det intelligente vesenet som har skapt alle ting kaller vi Gud.

Dette argumentet kalles for det teleologiske gudsbevis. Du kan lese mer om det her.