Top

Som kristne er vi disipler, eller etterfølgere av Jesus. I en undervisningsserie i tre deler skal vi si litt om hvilken rolle Bibelen eller Ordet har i det. Vi skal si litt om «Jesus i Ordet», «Ordet i Jesus» og «Jesus som Ordet». I denne artikkelen skal vi se på «Jesus som Ordet»

WWJD (What Would Jesus Do?)? Er det noen som fortsatt går med sånne armbånd? Så langt er det det vi har snakket om. Hva ville Jesus gjort? Det er jo et kjempebra spørsmål. Siden Jesus var fullkommen, er det smarteste vi kan gjøre, å gjøre det han ville ha gjort i en eller annen situasjon. Problemet derimot er at selv om vi vet hva Jesus ville gjort, gjør vi det ikke alltid allikevel. Hvorfor ikke?

Fordi mennesker ikke blir drevet at sinnet, tankene eller intellektet. Vi blir drevet at hjertet. Hvorfor finnes det mennesker som røyker, spesielt når det står på pakken: «dette øker risikoen for kreft, hjerteinfarkt, kols, høyt blodtrykk osv.?» Fordi en røyker ikke tenker: «Hvilke helsemessige fordeler og ulemper vil det medføre at jeg inhalerer en sigarett akkurat nå? En røyker bare kjenner: «nå trenger jeg en røyk!» Det er hjertet som taler.

Poenget mitt er ikke å henge ut røykere. Alle mennesker er sånn! Det finnes mange ting vi vet vi ikke burde gjøre, som vi vet ikke er bra, men som vi gjør allikevel. Hjertet trumfer hjernen.

Derfor baktaler mennesker, forteller halvsannheter (også kalt løgn), spiser for mye, ser på porno, bruker penger på seg selv i stedet for de som trenger det mest, er utro eller lurer til seg noe som egentlig ikke er deres. Og for oss kristne: blir hjemme for å slappe av en søndag i stedet for å gå i kirken eller satser på å bli godt likt i stedet for å vitne om Jesus.

Hvorfor er det sånn? Fordi hjertene våre blir grepet av disse tingene. De ser fine, herlige, gode og vakre ut, helt til vi biter på og etter hvert merker at det var en krok bak herligheten. Allikevel blir vi lurt om igjen og om igjen! Hva kan hjelpe oss? Bibelens svar er: Vi trenger å se noe enda vakrere, Guds herlighet i Jesus som er Ordet!

I 2. Kor 3 snakker Paulus om problemet med bokstaven. Det var noe herlig og bra med Guds bud som Moses fikk på fjellet Sinai. Det står i 2. Mosebok 32 at ansiktet hans strålte da han hadde fått dem. (Altså fysisk lys, ikke bare at han var glad!) Disse gode, herlige budene brakte allikevel bare død, nettopp fordi vi ikke gjør det rette selv om vi vet hva som er rett. Det ble symbolisert ved at Moses la et slør over ansiktet sitt for å skjule denne strålende herligheten som forsvant. Men nå er det annerledes, sier Paulus, for Den Hellige Ånd er kommet. Hvordan da?

2. Kor 3, 15-18

15 Men helt til denne dag ligger et dekke over deres (jødenes) hjerte når Moses blir opplest,

16 men når det omvender seg til Herren, blir dekket tatt bort.

17 Men Herren er Ånden. Og der Herrens Ånd er, der er det frihet.

18 Men alle vi som med utildekket ansikt ser Herrens herlighet som i et speil, blir forvandlet til det samme bilde fra herlighet til herlighet, som av Herrens Ånd.

Disse versene er litt forvirrende kanskje, men la meg forsøke å bringe ut meningen. For jødene og for oss hedninger, ligger det som et slør over Bibelen når den blir lest. Vi kan kanskje skjønne hva som står der, men det gjør ikke noe med oss. Men når vi omvender oss til Gud, kommer Den Hellige Ånd inn i hjertene våre og tar sløret bort sånn at vi kan se Jesu herlighet i Bibelen. Boka handler jo om ham, som Jesus selv sa! Og hva blir resultatet? Jo, står det her, forvandling og frihet.

Hva er frihet? Mange tenker at frihet er muligheten til å gjøre som man vil. Det er ikke så enkelt, for hva vil du egentlig? Hva vil en narkoman for eksempel? Antageligvis vil han bli fri fra narkotikaen, men han vil også ha narkotika. Disse to viljene strider mot hverandre, og selv om ingen hindrer ham i å gjøre det han vil, så er han ikke fri. Frihet er ikke bare å ikke ha restriksjoner, men i å ville de rette tingene. For å ville de rette tingene må hjertet vårt forvandles, og det er det som skjer når du ser Jesu herlighet i Bibelen.

Hva betyr det i praksis?

  1. I løpet av en dag vil du se veldig mange ting, spesielt for oss som lever i en verden med så utrolig mange skjermer. Alle disse tingene har potensiale i seg til å dra på og gripe hjertene våre. Som kristne må vi være oppmerksomme på det.
  2. Sett deg ned med Bibelen hver eneste dag, ikke les kun for å få informasjon, men for å se Jesus. Det betyr at det vil kreve litt tid og det vil kreve ro rundt deg. Få vekk distraksjoner (les: mobil) og putt ørepropper i ørene. Be Gud tale, les og grunn på det du leser. Mange ganger vil du da oppleve en fred, en glede, en takknemlighet, en varme som fyller hjerte og sinn, og hjertet ditt blir dratt mot Gud. Det gjør det enklere å leve for ham.
  3. Vi som forkynner har ikke bare som oppgave å gi våre menigheter riktig, relevant eller interessant informasjon om Gud og det kristne livet. Vi må ved Guds nåde, male Kristus framfor øynene for dem vi taler for. Det betyr for det første et liv i bønn og for det andre at alt det vi forkynner må ha Jesus i sentrum som Helt, Konge, Skatt og Frelser!

Konklusjon

Å være en disippel er ikke et alternativ. Alle mennesker er en disippel av noe fordi alle lyder og følger noe eller noen. For kristne er det den virkelige Jesus vi vil følge, ham vi finner i Bibelen. Det finnes imidlertid bare en måte det kan skje på: Ved at han griper hjertene våre. Hvis ikke Jesus stadig får gripe hjertet ditt, vil det bli grepet av andre ting! La derfor Bibelen bli verdifull for deg, fordi her er det Gud som taler, og når han taler så blir det lys, også i hjertet.

  1. Kor 4, 6 For Gud som bød lyset å skinne ut fra mørket, Han har latt det skinne i våre hjerter, for å la lyset fra kunnskapen om Guds herlighet i Jesu Kristi ansikt skinne fram.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.